Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Συνέντευξη του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου "ΒΥΖΑΝΤΙΟ"



 Των Ιωσηφίδου Ειρήνης, 
Καλπακίδου Κυριακής, 
Λεοντιάδου Ευρίκλειας 
Σιδηροπούλου Δέσποινας



Οι Κρηνίδες και τα χωριά της ευρύτερης περιοχής έχουν αρκετούς πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους. Αυτός όμως που έχει τη μαζικότερη συμμετοχή είναι ο Σύλλογος ΒΥΖΑΝΤΙΟ. Εμείς αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε έναν κύκλο συνεντεύξεων με όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής μας. Πρώτος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας είναι το ΒΥΖΑΝΤΙΟ και ο Πρόεδρός του Τοπκαράς Κωνσταντίνος. Ο Σύλλογος χρησιμοποιεί για τις δραστηριότητές του την Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Γυμνασίου μας. 

     Ας δούμε τι απάντησε ο Πρόεδρος του ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ στις ερωτήσεις μας.




Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος σας ;


Ο σύλλογος μας ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1981 από είκοσι άτομα  τα οποία ήταν  όλοι πόντιοι και θέλανε να δημιουργήσουν ένα σύλλογο ώστε έτσι να  κουβεντιάζουν όχι μόνο για τα χορευτικά αλλά και για διαφορετικά θέματα.




Ποιος ήταν ο πρώτος πρόεδρος του συλλόγου σας ;


Πρώτος πρόεδρος του συλλόγου μας ήταν ο Καλανταρίδης Πέτρος με την Σπυρίδου Παρθένα.




Ποια μηνύματα (αίσθηση) θέλετε να περάσετε στον κόσμο ;

  
Εμείς θέλουμε να διατηρηθεί η παράδοση να μάθουν τα παιδιά τις παραδόσεις των παλιών και πως περνούσαν οι πρόγονοί μας στις πατρογονικές εστίες, δηλαδή στα χωριά του πόντου



Ποιες εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθούν μέχρι τώρα ; 
     
     Εμείς κάθε χρόνο πραγματοποιούμε μια εκδήλωση στις 8 Μαΐου που είναι η παραμονή του Αγίου Χριστοφόρου στις Κρηνίδες. Επίσης, μια εκδήλωση το καλοκαίρι που κάνουμε τη βραδιά μετανάστη για τους μετανάστες που έρχονται με άδεια  εδώ για να τους ευχαριστήσουμε και φεύγοντας να έχουνε καλές εντυπώσεις από την άδεια τους και από την περιοχή τους.





   Πόσα τμήματα υπάρχουν και πόσα άτομα τα συγκροτούν τα τμήματα σας;  

     
     Έχουμε τρία χορευτικά τμήματα στο ποντιακό τμήμα. Δηλαδή, έχουμε τα παιδιά    του Δημοτικού, τα παιδιά Γυμνασίου –Λυκείου και το μεγαλύτερο τμήμα σε ηλικίες  50-70 χρονών. Επίσης, έχουμε τμήμα κλασικού μπαλέτου  και  χορού που είναι χοροδιδασκάλισσα η Κυριακίδου  Ειρήνη. Τέλος, έχουμε ένα τμήμα ζωγραφικής και καλλιτεχνικών εφαρμογών που απευθύνονται σε παιδιά .Η κυρία που διδάσκει ζωγραφική και καλλιτεχνικές εφαρμογές είναι η Πασλατίδου Σαββατώ.






   Κάθε χρόνο παρατηρείτε αύξηση ή  μείωση στους αριθμούς των παιδιών και που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό ;

     
    Έχουμε αύξηση τα τελευταία χρόνια γιατί τα παιδιά αγκαλιάζουν το σύλλογο και παρατάνε πλέον τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και έρχονται στο σύλλογο να μάθουνε τους ποντιακούς χορούς και τις παραδόσεις μας.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου